Sök:

Sökresultat:

36 Uppsatser om För-och efterarbete - Sida 1 av 3

Nyckeltal för typgator vid vintervÀghÄllningen i LuleÄ kommun

Detta examensarbete har gjorts i uppdrag av Avdelningen för ?Gata & Trafik? vid LuleÄ kommun. Projektet har handlat om framtagning av nyckeltal för typgator vid vintervÀghÄllningen i LuleÄ kommun. Anledningen till detta Àr avsaknaden av tillförlitliga nyckeltal för vintervÀghÄllningen. Som det ser ut i dagslÀget sÄ jÀmförs inte kommunerna pÄ lika villkor.

LÀrares arbetstidsfördelning. En studie av Ätta lÀrares uppfattning av sin tid.

Jag vill i min studie belysa hur lÀrares arbetstid fördelas mellan de olika arbetsuppgifter en lÀrare har. Resultatet redovisas i form av tidsjÀmförelser mellan olika kategorier samt Äsikter och uppfattningar som lÀrarna i min studie lÀmnat. Kategorierna Àr kvinnor/mÀn, Àldre/yngre och erfarna/oerfarna. Studien visar att det inte hÀnt sÄ mycket sedan 1986, lÀrare har fortfarande omkring 35 % lektioner, 20 % för- och efterarbete samt 10 % konferens- och mötestid. Arbetet med den sociala biten i skolan upptar omkring 15 % och de resterande 20 procenten finns över till extra kringarbete.

LÀrares syn pÄ undervisningsplanering : En kvalitativ studie utifrÄn lÀrares perspektiv

Uppsatsens syfte har fokus pÄ lÀrares undervisningsplanering, vilket innebÀr en organiserad lÀrandesituation, dÀr centrala aspekter belyses utifrÄn lÀrares perspektiv. Den empiriska delen har en kvalitativ studie som grund, dÀr nio verksamma lÀrare i skolans lÀgre Äldrar har blivit intervjuade. Samtliga lÀrare har gett sitt samtycke och Àven blivit informerade om att deras uppgifter kommer att behandlas konfidentiellt. LÀrarnas svar har utmynnat i ett huvudresultat dÀr fem kategorier har vuxit fram pÄverkansfaktorer, planeringens karaktÀr, arbetslag och individuell planering, planeringens innebörd och betydelse samt efterarbete. Elevgrupp, styrdokument och tid Àr de övergripande faktorerna som pÄverkar planeringen.

Att pedagogisera eller icke pedagogisera? -det Àr frÄgan! : En fallstudie i mötet mellan skola och teater

Denna uppsats utgÄr ifrÄn författarens egna sjÀlvupplevda erfarenheter frÄn en turné med en barnteaterförestÀllning hösten 2012 och beskriver hÀndelser och situationer som uppkom under turnéns gÄng. Uppsatsen problematiserar mötet mellan skola och teater och synliggör Àven de olika villkor, skola och teater har att förhÄlla sig till. Syftet med uppsatsen Àr att beskriva vad som sker i mötet mellan lÀrare, elever och teater, att förstÄ lÀrares relation till teaterformen samt den konstnÀrliga ledarens uppfattningar kring samarbetet med skolan.UndersökningsfrÄgorna lyder:Hur kan man förstÄ skolans respektive teaterns villkor?Vilka aspekter anser lÀrare och konstnÀrlig ledare Àr viktiga med hÀnsyn till samarbetet mellan teater och skola?Hur uppfattar lÀrare och konstnÀrlig ledare att mötet mellan teater och skola kan underlÀttas?Hur kan en dramapedagog bidra till samarbetet eller underlÀtta mötet mellan teater och skola?Studien Àr en fallstudie som knyter an till turnén. Det empiriska materialet bestÄr i deltagande observationer, frÄgeformulÀr och intervjuer som tillsammans bearbetats och analyserats.

LÀrares erfarenheter av besöket vid en naturskola

Syftet med denna studie har varit att försöka ta reda pÄ hur lÀrarna uppfattar besöket pÄ naturskolan och hur de anvÀnder och efterarbetar kunskapen de fÄr med sig. Hur tar de tillvara den gemensamma upplevelsen, de praktiska och sinnliga erfarenheter de fÄtt och hur reflekterar de över besöket nÀr de kommer tillbaka till skolan. Det jag har velat studera nÀrmare Àr denna vÀxelverkan mellan upplevelse och reflektion, grundat pÄ konkreta erfarenheter i autentiska situationer.Naturskolan erbjuder genom handledning i praktiken pedagogerna kompetensutveckling inom utomhuspedagogik tillsammans med sina elever. Dagen ska ge dem möjlighet att tillsammans med sina elever reflektera, diskutera och jobba vidare nÀr de kommer tillbaka till skolan.I min kvalitativa undersökning har 6 lÀrare frÄn 4 olika skolor intervjuats som har gemensamt att de ofta besöker naturskolan med sina elever. Resultatet visar pÄ att lÀrarna ser naturskolan som ett konkret verktyg för lÀrandet vilket ger eleverna praktiska kunskaper för ökad förstÄelse och sammanhang.

"BĂ€nkboken" endast en utfyllnad i skolan - myt eller verklighet?

Syftet med studien Àr att undersöka om pedagogerna arbetar med den tysta lÀsningen i sin undervisning och i sÄdana fall hur de arbetar. Fokus ligger pÄ ?bÀnkboken? och hur den pedagogiskt anvÀnds, hur böcker vÀljs, var eleverna befinner sig nÀr de lÀser och hur för- och efterarbete ser ut. De Ärskurser undersökningen koncentrerar sig pÄ Àr Ärskurs 4-6. LitteraturgenomgÄngen behandlar aktuell forskning inom lÀsundervisning vilken belyser vikten av lÀsning.

InnehÄller skolans krisplaner rÀtt instrument för att hjÀlpa barn i kris?

Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka om dagens krisplaner i skolan innehÄller de saker som teoretiker tycker Àr viktiga för mÀnniskor nÀr de har drabbats av en kris. För att uppfylla detta syfte samlades 47 krisplaner, vÄrt mÄl var 50 för att kunna göra en mer generell undersökning, frÄn hela Sverige in och granskades med mÄlet att undersöka huruvida de innehöll de aspekter som teoretikerna ansÄg viktiga och om de baserat pÄ detta kunde anses vara bra eller dÄliga. Efter vÄr studie har vi sett en tendens pÄ hur krisplanerna Àr utformade enligt de frÄgor vi stÀllde till dem. Denna tendens visar tyvÀrr pÄ att krisplanerna i Sverige Àr undermÄliga nÀr det gÀller sÄvÀl efterarbete som bemötande i kris..

Betygens pÄverkan pÄ lÀrares sÀtt att arbeta

Uppsatsen beskriver hur betygen kan pÄverka den yrkesverksamma lÀrarens sÀtt att arbeta, avseende förberedelser, planering samt efterarbete . Litteraturstudien omfattar tvÄ delar och tar dels upp de svenska betygens historik för att skapa en bakgrund, dels den debatt som idag förs angÄende betygen. Resultatet av intervjuer med sju lÀrare visar att fyra typer av betydelse kan utlÀsas, nÀmligen professionalism kontra rÀttssÀkerhet, motivation inför och under arbetet, betygens betydelse efter arbetet samt tidsaspekten. Uppsatsen kommer vidare fram till att lÀrare ofta sÀtter betyg efter egna mallar, men pÄverkas av den statistik som publiceras, samt av tidigare betygssystem. En slutsats Àr att lÀrare behöver fortbildning i att anvÀnda nya betygssystem..

Barn i koncentrationssvÄrigheter i fritidshem

Arbetet handlar om hur fritidspedagoger arbetar för att barn i koncentrationssvÄrigheter ska fÄ ett fungerande samspel med andra barn i bÄde styrda aktiviteter och i den fria leken. I bakgrunden skriver vi om barn i koncentrationssvÄrigheter, dess förutsÀttningar och om fritidshemmens mÄl och uppdrag kring barn i koncentrationssvÄrigheter. Som metod anvÀnder vi oss av kvalitativa intervjuer och intervjuar fyra fritidspedagoger i en stad i Sverige. Genom samtalsanalys skriver vi vad pedagogerna svarat med anknytning till forskningsfrÄgorna. Med hjÀlp av intervjuerna fÄr vi reda pÄ att fritidspedagogerna försöker anpassa lokaler och miljöer efter barn i koncentrationssvÄrigheter men att de tycker att det Àr svÄrt.

Pedagogisk dokumentation : Ett sÀtt att synliggöra lÀrandet

I Skolverkets rapport 318 frÄn 2008 redovisas en utvÀrdering av förskolan tio Är efter införandet av förskolans lÀroplan. Rapporten visar pÄ en ökad satsning av individuella utvecklingsplaner. Detta tenderar att bidra till en ökad bedömning av det enskilda barnet vilket oroar Skolverket dÄ det strider mot lÀroplanen. Pedagogisk dokumentation lyfts istÀllet fram som ett alternativ till individuella utvecklingsplaner i Skolverkets rapport.Studiens syfte var att undersöka vad pedagogisk dokumentation innebar för nÄgra utvalda pedagoger i en Reggio Emilia inspirerad förskola samt att granska hur den pedagogiska dokumentationen följdes upp i personalgruppen. Vidare var ambitionen att undersökningen skulle besvara hur efterföljande reflektion och efterarbete sÄg ut för pedagogerna ifrÄga samt vilka eventuella dilemman och svÄrigheter den pedagogiska dokumentationen innebar.Examensarbetets empiriska underlag baserades pÄ semistrukturerade intervjuer.

FörskollÀrare beskriver utvecklingssamtal : en intervjustudie

Syftet med studien var att se hur förskollÀrare beskriver arbetet med utvecklingssamtal? Metoden vi anvÀnde var kvalitativa intervjuer. I studien deltog sex yrkesverksamma förskollÀrare pÄ tre olika förskolor i Mellansverige. Delar av resultatet visar att förskollÀrarna pÄ de tre förskolorna arbetar olika med dokumentationer, förberedelser, genomförande, efterarbete i utvecklingssamtalet. FörskollÀrarna anvÀnder sig av olika dokumentationsmallar som underlag i arbetet med utvecklingssamtalet.

Laborationer - ett tillfÀlle att koppla ihop teori och praktik?

Laborationer Àr en del i naturvetenskapliga Àmnen, dÀr eleverna fÄr praktisk erfarenhet av teorin. För att ta reda pÄ mer om elevers lÀrande av laborationer, anvÀnds som utgÄngspunkt litteratur om lÀrande, lÀrande i naturvetenskap och lÀrande med laborationer. Forskare har olika Äsikter om laborationers anvÀndbarhet, vilket lett fram till frÄgorna: Hur pÄverkas elevernas förstÄelse av teorin, genom att laborera om den? Vad anser eleverna om laborationer som ett tillfÀlle att fördjupa sin kunskap? Detta undersöktes med kvalitativa metoder, dÀr bÄde enkÀter och intervjuer anvÀndes. FrÄgorna var bÄde kunskapsfrÄgor, förstÄelsefrÄgor och frÄgor om vad eleverna sjÀlva anser om laborationer.

Laborationer - ett tillfÀlle att koppla ihop teori och praktik?

Laborationer Àr en del i naturvetenskapliga Àmnen, dÀr eleverna fÄr praktisk erfarenhet av teorin. För att ta reda pÄ mer om elevers lÀrande av laborationer, anvÀnds som utgÄngspunkt litteratur om lÀrande, lÀrande i naturvetenskap och lÀrande med laborationer. Forskare har olika Äsikter om laborationers anvÀndbarhet, vilket lett fram till frÄgorna: Hur pÄverkas elevernas förstÄelse av teorin, genom att laborera om den? Vad anser eleverna om laborationer som ett tillfÀlle att fördjupa sin kunskap? Detta undersöktes med kvalitativa metoder, dÀr bÄde enkÀter och intervjuer anvÀndes. FrÄgorna var bÄde kunskapsfrÄgor, förstÄelsefrÄgor och frÄgor om vad eleverna sjÀlva anser om laborationer.

Musik, idrott och prestation

Detta arbete besta?r av en underso?kning om hur en musikla?rare och en idrottstra?nare jobbar med deras elever respektive spelare info?r en prestation. Underso?kningen inkluderar ocksa? hur musikla?raren och idrottstra?naren jobbar med efterarbetet av en prestation. Genom kvalitativa intervjuer och observationer har jag underso?kt deras olika metoder.

En kvantitativ studie betrÀffande lÀrare, tid och trötthet

Syftet med detta arbete Àr upplysande och gÀller lÀrarens upplevelse av tid och energi. Genom skola och praktik har jag sett hur lÀrararbetet kan praktiseras. Nu vill jag ytterligare vidga perspektivet över hur det i praktiken förhÄller sig. I ljuset av styrdokument och litteraturstudier, vill jag ocksÄ analysera rÄdande lÀrarpraxis. Min undersökning Àr en fallstudie och min enkÀtundersökning, som genomförs pÄ tvÄ gymnasieskolor, baseras pÄ en kvantitativ metod.

1 NĂ€sta sida ->